Ναόμι Κλάιν: Εθισμένοι στο ρίσκο
Η διάσημη Καναδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας του παγκόσμιου best-seller «Το δόγμα του σοκ: η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», έδωσε πρόσφατα μια διάλεξη στο TED Women αναφορικά με τον εθισμό μας στην αλόγιστη έκθεση σε κινδύνους. Από την παγκόσμια οικονομία μέχρι την κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα λειτουργεί στη βάση μιας λανθασμένης υπόθεσης, υποστηρίζει, που πλέον αγγίζει τα όρια επιβίωσης του ανθρώπινου είδους στον πεπερασμένο πλανήτη Γη.
Χρησιμοποιώντας μια διαφορετική οπτική για το πώς οι κοινωνίες μας έχουν εθιστεί στην αλόγιστη ανάληψη κινδύνων, η διάσημη συγγραφέας ενσωματώνει την έννοια του φύλου. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί: η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, η εισβολή στο Ιράκ, η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ήδη εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή.
Είναι οι θερμότερες και φτωχότερες χώρες που πλήττονται πρώτες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει. Παράλληλα, τα πλούσια έθνη, αυτά δηλαδή που φέρουν κατά κύριο λόγο την ιστορική ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ρίχνουν τα ζάρια και παίρνουν τα ρίσκα νομίζοντας ότι μπορούν να χειριστούν και ελέγξουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την Κλάιν, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορούν να εξελιχθούν σε βαθιές ανισότητες στον κόσμο διαχωρίζοντας τους ισχυρούς από αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες. «Ποιο είναι το εφεδρικό σχέδιο;» ρωτάει η ίδια.
Πηγή: tvxs
Category: Οικολογία
Για την «κοινωνία του ρίσκου» μπορεί κάποιος να διαβάσει Beck και Giddens, φυσικά με την απαραίτητη κριτική ματιά. Μην ξεχνάμε ότι το LSE ήταν και μάλλον πρέπει να είναι ακόμα ο θεωρητικός κατασκευαστής του τρίτου δρόμου και του New Labour.