Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ο Αγώνας, κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες 1974-1980



Το ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας, κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες 1974-1980» αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο των αγώνων της εργατικής τάξης εκείνης της περιόδου.

Η ταινία υπογράφεται απλά «μια ταινία των έξι». Το ντοκιμαντέρ αυτό (εξαιρετικά επίκαιρο στην εποχή μας) αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας. Όποιος γνωρίζει περισσότερα για τους συντελεστές της ταινίας και το γενικότερο ιστορικό της καλό θα ήταν να το κάνει γνωστό.

Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις, όπως φυσικά και την ύπαρξη κομμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητοι εργατικοί αγώνες που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία. Αυτοί οι αυθόρμητοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών–καταλήψεων, έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του΄70.

Από κει και πέρα άρχισε ο κομματικός εναγκαλισμός των σωματείων από όλα τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης τις ζούμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα το ντοκιμαντέρ αυτό είναι επίκαιρο, γιατί δείχνει με εμφανή τρόπο τους πρώτους αγώνες που έκαναν μαζί Έλληνες και ξένοι εργάτες.

Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία! Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 85λεπτά.

Περισσότερες πληροφορίες για τους δημιουργούς της ταινίας θα βρείτε στις εξής διευθύνσεις:

http://www.youtube.com/user/isopedotes#p/u

http://eleftheriakos.blogspot.com/

 

Πατώντας το πλήκτρο play μετά από λίγα δευτερόλεπτα (15΄΄-30΄΄) ξεκινάει το βίντεο. Μεταφέρεστε σε πλήρη οθόνη (full screen) κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τα λευκά βελάκια που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος του player. Επιστρέφεται σε κανονική απεικόνιση πατώντας το πλήκτρο escape (Esc).

Share

Category: Ντοκυμαντέρ



Σχόλια (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η o,ti na'nai λέει:

    Πάρα πολύ χρήσιμη η αναρτηση σου!
    Επειδη ειμαι μεταπτυχιακος και ασχολούμαι με την περιοδο αυτή δεν έχω πολλες πηγές στα υπόψιν μου. όλα διαβολεμένα σταματάνε μετά το 74!!!
    Ισως αν το έχει ψάξει λιγο περισσότερο το όλο θέμα κι εχεις καμια πρόχειρη αναφορά θα μου ήταν χρησιμότατη. Ειδικά για φοιτητικο κίνημα- ΕΦΕΕ.
    Και πάλι μπράβο για την ανάρτηση!
    Θάνος.

  2. Ο/Η jaquou λέει:

    Πήρα το θάρρος να δανειστώ το ντοκυμαντέρ για τους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταφέρω να κάνω embed με τον κωδικό σας από το Vimeo, και με τον τρόπο του wordpress δυστυχως δεν αναφέρεται το μπλογκ σας πάνω στο βιντεο, γι΄αυτό το παρέθεσα σε λινκ ακριβώς από κάτω.Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση. Ευχαριστώ πολύ για τις αναρτήσεις σας, σας διαβάζω ανελειπώς.

  3. Ο/Η aformi λέει:

    Αγαπητή φίλη jaquou
    Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Νάσαι καλά…
    Τώρα η εντολή για μπλογκς του wordpress για να είναι embed το βίντεο είναι:
    [vimeo http://vimeo.com/9964693 w=650&h=480]

    Φιλικά
    Άγγελος Κ

  4. Ο/Η Aspou λέει:

    Αρχικά να ευχαριστήσω για την συγκίνηση από την ανάρτηση και των δύο βίντεο. Κατά δεύτερο να πώ ότι θέλω και τα δύο – τον Αγώνα και τους αγώνες – για προβολή σε κατάληψη (Πάτμου και Καραβία). Να πω ακόμη ότι σ” αυτήν δραστηριοποιείται μια κυρία που εμφανίζεται να μιλά από την απεργία στο ΚΑΤ (μάλλον στο β΄ είναι αλλά θέλω και τα δύο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μαιλ που στέλνω για τα περαιτέρω – ή έστω να μου στείλετε ηλεκτρον. διεύθυνση; Είμαι ιδιαίτερα άσχετη τεχνολογικά γι” αυτό θα το ήθελα έτοιμο σε δισκάκι Νάστε καλά και ξανά εύγε.

  5. Ο/Η aformi λέει:

    Αγαπητή φίλη
    Σου έστειλα mail για να το τακτοποιήσουμε το θέμα.
    Άγγελος Κ

  6. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση αλλά και πληροφόρηση, οι ενδιαφερόμενοι ας επικοινωνήσουν μαζί μου στέλνοντας μέιλ.

    Τώρα, όσον αφορά το ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας», ο σκηνοθέτης Μαραγκός μας είχε παρακαλέσει όταν προβάλαμε το ντοκιμαντέρ να μην αναφερθεί το όνομά του, αν και πολλοί το ξέρουν πως είναι ο κύριος δημιουργός του. Εκείνος έλεγε πως πρέπει να αναφέρεται πάντα σαν το «Ντοκιμαντέρ των 6».

    Για όποιον ενδιαφέρεται για την περίοδο που αναφέρεται το ντοκιμαντέρ, πολύ ευχαρίστως να δώσω όποια πληροφορία και στοιχεία έχω. Ας επικοινωνήσουν με το e-mail μου.

    Τα ντοκιμαντέρ αυτά δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για κινηματική χρήση. Οπότε δεν υπάρχει κανένα είδος copyright. Με την παράκληση μόνο -αν γίνεται- να αναφέρονται οι πηγές. Επίσης, έχω επανειλλημένα εκφράσει και μέσω διαδυκτίου τη διάθεσή μου για συνεργασία και τη δημιουργία προοπτικά μιας οπτικοακουστικής κολλεκτίβας επί τη βάση της «διάδοσης της ταξικής μνήμης ενάντια στη λήθη».

  7. Ο/Η giannis λέει:

    yparxei periptosi na vrethoun apo kapoy ta tragoydia poy akoygontai?

Αφήστε μήνυμα