Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν Ομπάμα και καταψηφίζουν ευρώ



Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ευρώ επιζήμιο για την οικονομία και θα ψήφιζαν τον Μπαράκ Ομπάμα αν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις αμερικανικές εκλογές.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει κλονίσει την αξιοπιστία του ευρώ μεταξύ των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα οι μισοί και πλέον από αυτούς να θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα βλάπτει την οικονομία των χωρών τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έρευνα «Διατλαντικές Τάσεις 2012» –μια ετήσια δημοσκόπηση της κοινής γνώμης σε ΗΠΑ και Ευρώπη– διαπιστώνεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον αντίπαλό του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ.

Το 57% όσων συμμετείχαν στην έρευνα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες (εντός και εκτός ευρωζώνης) είπαν ότι το ευρώ ήταν ή θα ήταν κακό για την οικονομία τους. Πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%.

Η δημοσκόπηση χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική οργάνωση German Marshall Fund of the USA που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης και την Compagnia di San Paolo, ένα ιταλικό ιδιωτικό ίδρυμα. Διενεργήθηκε τον Ιούνιο σε δείγμα 1.000 ατόμων από κάθε χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ιδιαίτερα αρνητικοί απέναντι στο ευρώ είναι οι κάτοικοι χωρών εκτός ευρωζώνης: το 89% των Βρετανών, το 84% των Σουηδών και το 71% των Πολωνών υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση του ευρώ από τις χώρες τους θα ήταν ζημιογόνα για την οικονομία τους. Στην Ισπανία και τη Γερμανία, από την άλλη, μόλις ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσαν την έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη.

Παρά την οικονομική κρίση σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους (ποσοστό 61%) θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλή εξέλιξη για την οικονομία.

Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές, αν ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι ο Μπαράκ Ομπάμα θα κέρδιζε με άνεση: το 75% είπε ότι θα ψήφιζε Ομπάμα και μόνο 8% θα στήριζε τον Ρόμνεϊ. Στη Γερμανία και τη Γαλλία μάλιστα ο Ομπάμα θα έκανε …περίπατο, αφού θα τον ψήφιζαν εννιά στους δέκα (87% των Γερμανών και 89% των Γάλλων). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 38% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ενώ το 39% έχει αρνητική άποψη για αυτόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από το ταξίδι του Ρόμνεϊ στην Ευρώπη και το Ισραήλ, τον Ιούλιο, όταν εξόργισε τους Παλαιστίνιους επειδή αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους αλλά και τους Βρετανούς, όταν αμφισβήτησε κατά πόσον ήταν έτοιμοι να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: ΑΠΕ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα