Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Φωτογραφίες και βίντεο από το 16ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ



Μετά το [σχετικά] μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Νίκαιας είχαμε και… συνέχεια (στις αποτελεσματικές κινητοποιήσεις εννοώ).

Το 16ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ πρέπει να ήταν το πιο επιτυχημένο (από πλευράς προσέλευσης κόσμου)  στην ιστορία του. Χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, φυλής και φύλου συνέρρευσαν στο Άλσος Γουδή στην Κατεχάκη για τρεις μέρες. Έχω την αίσθηση ότι φέτος η παρουσία των ίδιων των μεταναστών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια (αν και θα πρέπει να σας εξομολογηθώ, κάτω από τις προσδοκίες μου…).

Δεν ξέρω, ίσως να κάνω λάθος…

…γράψτε τη γνώμη σας!

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε (δες το βίντεο) ο Νίκος ο Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο (πολύ!) αγαπημένο μου τσιτάτο του Γκράμσι:

«Απαισιοδοξία στη σκέψη, αισιοδοξία στη βούληση».

…ιταλιστή:

«Sono pessimista con l’intelligenza, ma ottimista per la volontà»…

Παραθέτω κάποιες σκέψεις του Radical Desire (νυν Lenin Reloaded) πάνω στο τσιτάτο:

«Η αισιοδοξία είναι αυτό που κατέστρεψε πολλούς στρατηγούς, κάνοντάς τους να υποτιμήσουν σοβαρούς κινδύνους, κι η απαισιοδοξία αυτό που έστρεψε πολλούς στρατιώτες στην παράδοση στον εχθρό, την προδοσία, τη φυγή.

Ως ποιότητες, αφορούν διαφορετικά υποκείμενα, και για να γίνουν αρετές πρέπει να συνταιριάζονται με το σωστό υποκείμενο· αλλιώς, είναι και οι δύο αδυναμίες.

Αυτό εννοεί η διάσημη φράση του Γκράμσι περί “απαισιοδοξίας της νόησης, αισιοδοξίας της βούλησης”: το συνταίριασμα της σωστής ποιότητας με το σωστό υποκείμενο.

Το δεύτερο που εννοεί η ίδια φράση, και που είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί σε ό,τι αφορά την αρχή αυτού του συλλογισμού, είναι ότι ο “στρατηγός” και ο “στρατιώτης” δεν είναι αξιώματα σε κάποια φαντασιακή ιεραρχία, αλλά υποκειμενικές τροπικότητες του κάθε στρατευμένου.

Όταν είσαι στρατηγός, σκέψου εξίσου καλά για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους κάθε συγκυρίας.

Όταν είσαι στρατιώτης, σκέψου μόνο αυτό που σου δίνει θάρρος και δύναμη να αντιμετωπίσεις τη φρίκη της μάχης.

Προστάτεψε τον στρατιώτη μέσα σου με τον στρατηγό. Αυτό σημαίνει: προστάτεψε τη βούλησή σου με τη νόηση.

Υλοποίησε τον στρατηγό μέσα σου με τον στρατιώτη. Αυτό σημαίνει: υλοποίησε την νόησή σου με τη βούληση.

Έτσι γίνεσαι καλός στρατηγός και καλός στρατιώτης. Όποιος, αντίθετα, προσπαθεί να προστατέψει τη νόησή του με τη βούληση και να υλοποιήσει τη βούλησή του με την νόηση, είναι κακός στρατηγός και κακός στρατιώτης.

Τον κακό στρατηγό τον ονομάζουμε “αριστεριστή.”

Τον κακό στρατιώτη τον ονομάζουμε “ιδεαλιστή.”».[1]

Συνεχίζοντας τις αναφορές πάνω στο απόφθεγμα και την «καταγωγή» του:

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Βώκο, το 1916 ο Γκράμσι γράφει στην αδελφή του Γκρατσιέτα:

«“Έζησα δύο χρόνια εκτός κόσμου. Κάπως σαν σε όνειρο. Άφησα να σπάσουν ένα-ένα τα νήματα που με ένωναν με τον κόσμο και τους ανθρώπους. Επί δύο χρόνια έζησα μόνο για τον εγωισμό μου, για τον εγωιστικό μου πόνο… Αλλά δούλεψα. Ίσως πάρα πολύ, περισσότερο από όσο μου το επέτρεπαν οι δυνάμεις μου”.

Καρπός αυτής της εργασίας το σύνθημα που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή: απαισιοδοξία στη σκέψη, αισιοδοξία στην πράξη».[2]

Ίσως, ευθύνεται η επιτυχία της Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές…

…ίσως το καλοκαίρι…

…ίσως η επιθυμία για αισιοδοξία…

…αλλά κάπου πρέπει να υπάρχει και μια θέση για αισιοδοξία του νου!

Άγγελος Καλοδούκας

 

Share

Tags:

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η ασφαλιτης λέει:

    ωραιο το αντιρατσιστικο ρε συντροφοι αλλα με τους φασιστες τι θα γινει;ποτε θα ορανωθουμε ;ως ποτε θα αλωνιζουν καθημερινα χτυπωντας μεταναστες;ως ποτε εμεις θα παρακολουθουμε απαθεις;που ειναι το μαχητικο κομματι της αριστερας που θελει και ανατροπη;που ειναι οι μετναστες να οργανωσουν την αμυνα τους απεναντι στους ναζι;αλλοι κανουν γλεντια και φεστιβαλ και αλλοι ειναι στο δρομο.εμεις;

Αφήστε μήνυμα