Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Οι γιατροί του πολιτισμού. Οι φιλοσοφικές αφηγήσεις της ευρωπαϊκής κρίσης



Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/4 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «Για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα». Εισηγητής ήταν ο Γιώργος Ξηροπαΐδης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Παρακολουθήστε την ομιλία, είναι πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Uturunco λέει:

    «Γι’ αυτό, εμείς οι σοσιαλιστές που ευχαρίστως αφήνουμε να μας αποκαλούν επιστημονικούς, αν οι άλλοι δεν προτίθενται με τον τρόπο αυτό να μας συγχέουν με τους Θετικιστές, φιλοξενούμενούς μας συχνά όχι όμως πάντοτε και καλοδεχούμενους που στο βαθμό που μπορούν μονοπωλούν το όνομα της επιστήμης, δεν σκοτωνόμαστε να υποστηρίξουμε μια αφηρημένη και γενικόλογη θέση σαν να είμασταν δικολάβοι ή σοφιστές· ούτε και αγωνιζόμαστε με μανία να αποδείξουμε την ορθολογικότητα των προθέσεων μας. Οι προθέσεις μας δεν είναι παρά η θεωρητική έκφραση και πρακτική εξήγηση των δεδομένων που μας προσφέρει η ερμηνεία της διαδικασίας που συντελείται μέσα από μας και γύρω μας· και όλα αυτά βρίσκονται μέσα στις αντικειμενικές σχέσεις της κοινωνικής ζωής, της οποίας είμαστε υποκείμενο και αντικείμενο, αίτια και αποτέλεσμα, όρος και μέρος. Οι προθέσεις μας είναι λογικές, όχι γιατί βασίζονται σε επιχειρήματα του σκεπτόμενου λόγου, αλλά γιατί συνάγονται από την αντικειμενική παρατήρηση των πραγμάτων· δηλαδή, σαν να λέμε, από την αποσαφήνιση της διαδικασίας τους, που δεν είναι ούτε και μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δικής μας θέλησης, αντίθετα η θέλησή μας κερδίζει και δεσμεύει».
    Έτσι έθετε το ζήτημα ο Λαμπριόλα. Από τότε βέβαια οι όχι πάντα καλοδεχούμενοι φιλοξενούμενοί μας, οι Θετικιστές, όχι μόνο μας πήραν το «σπίτι» έφεραν και τα αδέρφια τους τους Υπαρξιστές για να συμπληρώνουν με «νόημα» τους ξερούς υπολογισμούς τους. Ο θεοφοβούμενος υπολογιστής αστός εκδημοκρατίστηκε.

Αφήστε μήνυμα