Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Εσωτερική στάση πληρωμών & πληθωριστικό χρήμα



Την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου με «άυλα» χρήματα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το Δημόσιο θα μπορεί να εξοφλεί με ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια τυχόν οφειλές από κάποιο ύψος και πάνω προς τους φορολογουμένους, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το ύψος του ποσού που πιστώνεται και η χρονική διάρκεια των τίτλων αυτών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Για «δυνητική εξόφληση με ομόλογα» μίλησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το μέτρο είναι προαιρετικό. Το ζητούμενο είναι: την πληρωμή σε άυλους τίτλους ή σε ευρώ θα επιλέγει ο φορολογούμενος ή το Δημόσιο;

Το Δημόσιο θα μπορεί αντί για ρευστό να δίνει έντοκα ή ομόλογα κάποιας χρονικής διάρκειας όταν θα πρέπει να επιστρέψει κάποιο ποσό φόρου στο φορολογούμενο. Η επιστροφή αφορά σίγουρα τον ΦΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί ακόμα και στο φόρο εισοδήματος αν το ύψος των «άυλων επιστροφών φόρου» καθοριστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Η εξόφληση με ομόλογα ή έντοκα, όπως διευκρίνιζε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, «δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να πληρώσει και με ομόλογα, εάν αυτό γίνεται αποδεκτό και από τους φορολογούμενους».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει ότι πρόκειται εμμέσως για κόψιμο υποτιμημένου νομίσματος.

Η ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μια ιδιόμορφη στάση πληρωμών, λέει ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι τα ομόλογα αυτά θα χρησιμοποιούνται στην πράξη ως παράλληλο υποβαθμισμένο εσωτερικό νόμισμα, μέσω του οποίου το κράτος θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του και θα πραγματοποιεί ενός είδους εσωτερική υποτίμηση, προχωρά σε «κούρεμα» των οφειλών του προς τρίτους, μεταφέρει υποχρεώσεις του Δημοσίου, προχωρά σε λογιστικές αλχημείες αφού στους προϋπολογισμούς θα εγγράφονται ως δαπάνες μόνο οι δεδουλευμένοι τόκοι των ομολόγων προκαλώντας λογιστική, και μόνο, μείωση ελλειμμάτων και μεταφέροντας στο μέλλον ακόμα πιο πολύ το δημόσιο χρέος.

Πηγή: Εέυθεροτυπία

Share

Category: Ειδήσεις



Αφήστε μήνυμα