Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Αγριο μαχαίρι στο βωμό του κέρδους



ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ απολύσεων, περικοπών στους μισθούς και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς ξεκίνησαν -και τη φετινή χρονιά- οι περισσότερες επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να προσαρμόσουν τα κόστη τους στη συνεχιζόμενη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης.
Ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 3%, η πραγματική μείωση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η Εθνική Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εγχώρια ζήτηση θα υποχωρήσει κατά 7,4% στο α” τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και κατά 6,1% στο β” τρίμηνο. Από το γ” τρίμηνο η Εθνική προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης (4,7% για να πέσει στο 2,5% στο δ” τρίμηνο).

Ψυχολογία συγκράτησης

Πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά, καθώς περιμένουν ότι η υποχώρηση των πωλήσεων θα ξεπεράσει ελαφρώς το 25%, λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της ψυχολογίας συγκράτησης που δημιουργεί η κρίση. Υπό αυτές τις εκτιμήσεις οι προϋπολογισμοί του 2011 προβλέπουν νέο «μαχαίρι» στα κόστη προκειμένου να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον χαμηλότερης ζήτησης.

«Πρώτο στόχο για τη φετινή χρονιά αποτελεί η γενναία μείωση σε όλα τα κόστη», ομολογεί κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι «μαχαίρι» μπαίνει παντού «από τις αμοιβές των στελεχών διοίκησης ώς τα… αναλώσιμα υλικά». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα budgets των μεγάλων τραπεζών προβλέπουν, για φέτος, μείωση στα λειτουργικά κόστη ύψους 2% με 3%, η οποία θα είναι μεγαλύτερη, εφόσον προχωρήσει η κυβερνητική ρύθμιση για εκπτώσεις στους συνεπείς εργοδότες ως προς την καταβολή των εισφορών τους στα ταμεία.

Η μείωση στα κόστη επιβάλλεται για τις τράπεζες λόγω των χαμηλών νέων χορηγήσεων και των υψηλότερων αποπληρωμών δανείων. «Οσο το υπόλοιπο δανείων υποχωρεί, περιορίζονται και τα καθαρά έσοδα και πρέπει αντίστοιχα να προσαρμοσθούν και τα κόστη, ώστε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το περιθώριο κέρδους» αναφέρει επικεφαλής τράπεζας.

Προς το παρόν οι τράπεζες προχωρούν σε απολύσεις κυρίως σε θυγατρικές τους (χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές κ.ά.), ενώ έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις προσωπικού και δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν.

Ταυτόχρονα βάζουν ψαλίδι σε αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου, εκτελεστικού συμβουλίου και ανώτατων στελεχών διοίκησης και μειώνουν περαιτέρω τη δαπάνη διαφήμισης.

Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την ύφεση όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες και οι μη εξαγωγικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 κυμάνθηκε γύρω στο 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ η αγορά εκτιμά ότι στο α” εξάμηνο της φετινής χρονιάς η πτώση θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Για το λόγο αυτόν, οι εταιρείες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα, περιορίζοντας προσωπικό και κόστη λειτουργίας, προχωρούν σε νέο γύρο επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων και μειώνουν αποθέματα.

Πάγωμα προσλήψεων

Βάσει της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το 43,7% των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει φέτος σε απολύσεις, ενώ μόλις το 3% θα κάνει προσλήψεις.

Στις κατασκευές προωθείται νέος γύρος μαζικών απολύσεων, καθώς η μείωση των δημόσιων επενδύσεων σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες λόγω υψηλού κόστους χρήματος έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα, με το ανεκτέλεστο έργων να συρρικνώνεται σημαντικά.

Κραταιές άλλοτε εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους απασχολούν πλέον λιγότερους από 10 υπαλλήλους και ξεπουλούν όσο όσο εξοπλισμό και μηχανήματα.

Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Share

Category: Εσωτερικά



Αφήστε μήνυμα