Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Έξω οι φασίστες από τον Άγιο Παντελεήμονα



Στο τέλος της δημοσίευσης υπάρχει slideshow με φωτογραφίες και βίντεο από την πορεία.

Η πορεία προς τον Άγιο Παντελεήμονα που διοργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή με συμμετοχή συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, κοινοτήτων μεταναστών, είχε μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία της δεν βρίσκεται τόσο στη συμμετοχή του κόσμου -που κάθε άλλο παρά αμελητέα ήταν (υπολογίζω περίπου 2-2.500 κόσμου).

Κατά τη γνώμη μου, η πολύ μεγάλη σημασία της επιτυχημένης πορείας έγκειται σε τρία γεγονότα:

Πρώτον, απέδειξε ότι αν υπάρξει συστηματική δουλειά της Αριστεράς και των αντιρατσιστικών οργανώσεων μπορούμε να πετάξουμε έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα τους φασίστες. Οι φασίστες που μαζεύτηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν μόλις 100-200 άτομα. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων σε ρατσιστικές εκδηλώσεις είναι πολύ μικρή. Το γεγονός και μόνο ότι προστάτευε τους φασίστες η αστυνομία απέτρεψε την πραγματοποίηση της αντιρατσιστικής συναυλίας. Επομένως, το δίδαγμα της πορείας είναι ότι επιβάλλεται την επόμενη περίοδο όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν κεντρικές πρωτοβουλίες με στόχο την εκδίωξη της ακροδεξιάς από την περιοχή. Όπως οι φασίστες απ’ όλη την Αθήνα στηρίζουν τη δουλειά τους στον Άγιο Παντελεήμονα έτσι και οι δυνάμεις της Αριστεράς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι ένα ζήτημα που αφορά συνολικά το κίνημα στην πόλη της Αθήνας και να δράσουν συντονισμένα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της διαδήλωσης ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών στη διαδήλωση (το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε μαζί με τα βίντεο το επιβεβαιώνουν).  Πλέον οι ίδιοι οι μετανάστες γίνονται το ενεργό υποκείμενο του αντιρατσιστικού κινήματος. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση εξαγγέλλει ουσιαστικά πογκρόμ κατά των μεταναστών (τείχος στον Έβρο, άμεσες απελάσεις «λαθρομεταναστών»).

Τρίτο, και πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδήλωσης, ήταν η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν προς τους διαδηλωτές οι κάτοικοι-μετανάστες του Αγίου Παντελεήμονα (δείτε τις φωτογραφίες της δημοσίευσης). Κόσμος μεταναστών ήταν μαζεμένος στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια, χαιρέτιζε και χειροκροτούσε τους διαδηλωτές. Ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό να βλέπεις ότι οι μετανάστες έχουν ανάγκη τους αντιρατσιστές διαδηλωτές της Αριστεράς για να μην αισθάνονται μόνοι σε μια περιοχή όπου αστυνομία και φασίστες έχουν επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας. Που σημαίνει, αν η Αριστερά διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο (μαζικές διαδηλώσεις-εκδηλώσεις στην περιοχή) ξανά τους δρόμους και τις πλατείες του Αγίου Παντελεήμονα, θα κατορθώσει να έχει και τη μαζική ενεργή υποστήριξη μεταναστών και ελλήνων αντιφασιστών κατοίκων της περιοχής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ξεριζώσουμε τα φασιστικά σκουπίδια από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Ομιλίες πριν την πορεία

Η πορεία προς τον Άγιο Παντελεήμονα


Άγγελος Κ

Share

Category: Εσωτερικά



Σχόλια (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η νικος λέει:

    Λίγο αργά τον θυμήθηκε η αριστερά τον αγ. παντελεημονα. Όταν κάποιοι άλλοι παιζαν το κεφαλι τους για να μην παραδωθεί η περιοχή στους ναζί, η αριστερά μίλαγε για πόλεμο συμμοριών, αποπολιτικοποίηση του προβλήματος κτλ. Σήμερα που παγιώθηκε το απαρτχάιντ και ο Μιχαλολιακος έγινε δημοτικός σύμβουλος θυμηθήκατε να κάνετε μια αποτυχημένη παρέμβαση. Γιατί φυσικά ανακοινωμένη συναυλια που δεν παραγματοποιείται επειδή έτσι θελουν το κρατος και η χρυση αυγη είναι σκέτη αποτυχία. Οι εικόνες με τους χρυσαυγιτες να τρώνε ξύλο έδεσαν το γλυκό. Δυστυχώς η πλειοψηφία της αριστεράς αντιλαμβάνεται τους κοινωνικούς αγώνες με όρους πολιτκών συσχετισμών, ιδεολογικής πάλης, μαζικής απευθυνσης.Φευ! Η πολιτκή είναι η συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα, διεξάγεται ΚΑΙ στους δρόμους, συμπεριλαμβάνει και τσακισμα (κυριολεκτικό) των φασιστών.
    Αυτά τα ολίγα.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    φγαμιοθνται οι φασιστεσ

Αφήστε μήνυμα