Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ για χρέος 194% του ΑΕΠ αβαντάρει κερδοσκόπους



 Εφιαλτικά σενάρια για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συντηρώντας έτσι τη λύση της αναδιάρθωσης του χρέους.

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με αφορμή την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου, προβλέπει ότι το χρέος της χώρας μπορεί να φτάσει ακόμη και το 192% του ΑΕΠ το 2014.

Με τον τρόπο, όμως, αυτό όμως ο μεγάλος σύμμαχος της χώρας στην ουσία ρίχνει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων εκείνων που ποντάρουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και τροφοδοτεί το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εις βάρος της χώρας.

Βέβαια η κατάσταση είναι οριακή, ακόμη και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει το βασικό σενάριο εργασίας που έχουν εκπονήσει οι δανειστές μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ) καθώς το 2013 η χώρα θα εξέλθει του Μνημονίου με δημόσιο χρέος, το οποίο θ” αντιστοιχεί στο 158% του ΑΕΠ, ενώ η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει από το 2014.

Τουλάχιστον στην Ουάσιγκτον οι επιτελείς του ΔΝΤ έχουν αντιληφθεί ότι υπό τις συνθήκες αυτές η χώρα δεν θα μπορεί ν” αντεπεξέλθει. Για το λόγο αυτό τόσο ο γενικός διευθυντής Ντ. Στρος Καν, αλλά και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Πολ Τόμσεν, έχουν ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να πετύχουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των περίπου 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ως γνωστόν τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια από την Ε.Ε., για τα οποία όμως θα κληθούν να αποφασίσουν τα εθνικά κοινοβούλια.

Ακόμη και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, αν δηλαδή η οικονομία ανταποκριθεί στη θεραπεία-σοκ και αρχίσει η ανάκαμψη από το 2012 με ρυθμούς υψηλότερους κατά 1% το χρόνο απ” αυτούς που προβλέπει το Μνημόνιο, η σταθεροποίηση του χρέους θα ξεκινήσει από το 2014.

Το σενάριο αυτό, το οποίο όμως δεν φαίνεται και τόσο ρεαλιστικό με δεδομένη τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, προϋποθέτει ότι το 2011 το ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί κατά 3% αλλά κατά 2%, και το 2012 η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 2,1% (αντί του 1,1% που προβλέπεται στο βασικό σενάριο).

Με αυτές τις παραδοχές το 2013 το Δημόσιο Χρέος θα έχει φθάσει το 147%.

Στο διαμετρικά αντίθετο σενάριο, εκείνο δηλαδή που προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειώνεται περαιτέρω κατά 1% ετησίως, την ίδια χρόνια το χρέος θα έχει φθάσει το 169%. Αν μάλιστα η χώρα εισέλθει σε φάση αποπληθωρισμού, σενάριο το οποίο όμως δεν επαληθεύεται καθώς ο πληθωρισμός παρά την ύφεση συνεχίζει να καλπάζει, τότε το χρέος το 2013 θα φθάσει το 175% του ΑΕΠ.

Ακραία τρομολαγνεία

Το πλέον όμως ακραία τρομολαγνικό σενάριο είναι αυτό που συνδέεται με την ανάληψη κρυφών χρεών ΔΕΚΟ από το Δημόσιο, οι οποίες στην πρόσφατη αναταξινόμηση από την Eurostat δεν περιελήφθησαν στη Γενική Κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό ενσωματώνει κατάπτωση εγγυήσεων περίπου 8 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε διάφορους φορείς, αλλά και τα 55 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Το σενάριο αυτό εκτοξεύει το χρέος στο 194% του ΑΕΠ το 2013.

Ελευθεροτυπία

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα