Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Φιλοσοφικοί στοχασμοί στο “café philo”



Η ιδέα ξεκίνησε από το Παρίσι το 1992 με εμπνευστή τον Marc Sautet, ο οποίος και διοργάνωσε το πρώτο café philo στο Café de Phares στην Place de la Bastille. Από τότε, η ιδέα έχει διαδοθεί και υπάρχουν πολλά τέτοια café σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και παγκοσμίως.

Το όνομά τους το πήραν από την ελληνική λέξη «φιλοσοφία», καθώς στόχος τους είναι να διοργανώνουν  φιλοσοφικές  συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα κάθε φορά, που αφορούν είτε σε διαχρονικά ερωτήματα, είτε στην επικαιρότητα. Διενεργείται μια συλλογική αναζήτηση, μέσα από την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών μεταξύ των πελατών ενός café, μια διεργασία που ξεκινάει από τη βάση, με τη βοήθεια ενός εισηγητή.

Όπως λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές του café philo στην Αθήνα, στόχος τους είναι “η δημιουργία ενός χώρου σκέψης και ανάσας, μακριά από την φλυαρία του κενού, αλλά και το απόμακρο του  μυημένου”.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου, στο café “stoa” στην Πατησίων με θέμα «Φιλοσοφία και πολιτεία». Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και ταυτόχρονα ένα πείραμα για το “café philo”. Το αίσθημα που αποκόμισα όταν βρέθηκα εκεί, είναι ότι υπήρχε διάχυτη η διάθεση για εξωστρέφεια. Άνθρωποι ετερόκλητοι μεταξύ μας επικοινωνήσαμε, μοιραστήκαμε ιδέες και απόψεις, ενώ εκφράσαμε τα ερωτήματά μας, που θα αποτελέσουν το έναυσμα για συζήτηση στις επόμενες συναντήσεις μας.

“Πως συνδέεται η φιλοσοφία με την πολιτική; Είναι η φιλοσοφία από μόνη της πολιτική πράξη; Είναι πιο ισχυρή ακόμα και από τη δράση και τι νόημα έχει η δράση αν δεν έχει προηγηθεί η σκέψη; Η φιλοσοφία είναι μια διαδικασία αμφισβήτησης, μια συνεχής διερεύνηση, που μπορεί να οδηγήσει στη συμμετοχή του κάθε πολίτη στις αποφάσεις για τα θέματα που τον αφορούν; Ποια ήταν η επίδραση του Πλάτωνα στη μετέπειτα πορεία της φιλοσοφίας και στην κοινωνία; Ποια είναι η έννοια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας;”

Σε μια κοινωνία, όπου η κριτική σκέψη απουσιάζει, νιώθω ότι αυτά, και πολλά άλλα, είναι ερωτήματα που καλούμαστε ν΄ απαντήσουμε καθημερινά, είτε με την ιδιότητα του πολίτη της κοινωνίας, είτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, φιλικές, ερωτικές, εργασιακές.
Η συμμετοχή με δημιουργικό τρόπο σε αποφάσεις και δράσεις, κατ’ αρχάς απαιτεί την αμφισβήτηση και την αναζήτηση και στη συνέχεια το διάλογο. Είναι σημαντικό, να μην αυτοεξοριζόμαστε από κάθε τι που μας αφορά!

Τ.i.n.a

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα