aformi | 5 Ιουνίου 2012 |
0 σχόλια
Η δήλωση της Αντιπροέδρου της Ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί τάχιστα όσον αφορά τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την Ισπανία να μην βυθισθεί στην κρίση χρέους, καθώς η τύχη του Ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος βρίσκεται επί ξυρού ακμής» απεικονίζει τις δραματικές στιγμές του βιώνει όχι μόνο η Ισπανία αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαικής Επιτροπής η οποία δεν είχε παρά να απευθύνει νέες συστάσεις πρός κάθε κατεύθυνση – τη χώρα μας που ΄βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, την Ιταλία για την οποία οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μόντι ότι καθυστερεί και δεν παίρνει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» – η 40χρονή υπουργός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την έδρα της Κυβέρνησης, στο Μέγαρο της Μονκλόα στη Μαδρίτη, τόνισε πως «εάν η ΕΕ δεν ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ με κάποιου τύπου μηχανισμό, τότε το ζήτημα δεν είναι ποιος θα φύγει από το ευρώ, το ζήτημα θα είναι η ίδια η ΕΕ».
Στο κύμα αυτό αγωνίας, αλλά και αναζήτησης ρεαλιστικής πολιτικής που θα βγάλει όλη την Ευρώπη το αδιέξοδο αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το σημερινό δημοψήφισμα των Ιρλανδών για το «ναί» ή «όχι» στο Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη η Γερμανία.
Εν μέσω αυτών των οικονομικών και συνάμα πολιτικών εξελίξεων και κυρίως των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας τα χρηματιστήρια και το ευρώ κατέρευσαν.
Τα βλέματα στη Μαδρίτη
Πάντως οι εκατέρωθεν απορρίψεις των συνταγών εξυγίανσης του ισπανικού τραπεζικού τομέα από τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη φέρνουν τον κλάδο και συνολικά την ισπανική οικονομία ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αγκαλιά του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Φέρνουν δηλαδή την Ισπανία πιο κοντά στην ανάγκη δανεισμού της από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και τους Ευρωπαίους εταίρους της
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ. Το σχέδιο προέβλεπε να δοθούν 19 δισ. ευρώ με ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στη μητρική εταιρεία της Bankia, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών της, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να αναζητήσει η Ισπανία το ποσό αυτό από τις διεθνείς αγορές, που ζητούν πλέον εξοντωτικά έως απαγορευτικά επιτόκια από την κυβέρνηση της Μαδρίτης προκειμένου να τη δανείσουν.
Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε όχι μόνο την απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης της οιονεί χρεοκοπημένης τράπεζας, αλλά ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε έθεσε υπόψη της ΕΚΤ σχέδιο για τη διάσωση της Bankia.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, πάντως, επικαλούμενη πηγές από τη Μαδρίτη θεωρεί ότι η απόρριψη από την ΕΚΤ σκληραίνει την επιμονή της ισπανικής κυβέρνησης ότι η μόνη λύση στην κρίση, που ωθεί το κόστος δανεισμού της σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι να καταστεί η ΕΚΤ το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού για τις κυβερνήσεις.
«Απειλείται το ευρώ»
«Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβασθεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη παρέμβαση», γράφουν οι FT. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ισπανία εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να της δοθεί βοήθεια από την ΕΚΤ, διαφορετικά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί.
Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει ξανά η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επίσης να ανασχεδιασθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ώστε να λειτουργεί και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών. «Είναι όπως ένα παιχνίδι πόκερ τώρα και δεν νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος.
Πηγή: Το Βήμα
Category: Χωρίς κατηγορία