Η συνέντευξη τύπου των πρώην μεταναστών απεργών πείνας
(Βίντεο και φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου).
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Στέκι Μεταναστών της Αθήνας, με πρώην απεργούς πείνας μετανάστες από τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα,καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα τους.
Πριν ένα χρόνο, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ξεκινούσε ο σκληρός αγώνας των 300 μεταναστών εργατών στη Νομική της Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ένας αγώνας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια, οργανωμένος από τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι παρότι στην γκρίζα ζώνη της κοινωνίας, χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, έστρεφαν το χέρι της ενότητας και της αλληλεγγύης σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες αυτής της χώρας.
Διεκδικώντας τη νομιμοποίησή των ίδιων και όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οι 300 μετανάστες χρησιμοποίησαν το ύστατο μέσο αγώνα για να ακουστεί η φωνή τους, σε μια κοινωνία που βυθιζόταν σταδιακά στην ανασφάλεια, τη φτώχια και το ρατσισμό. Και απέδειξαν σε όλη την κοινωνία ότι η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, η ενότητα και η αποφασιστικότητα μπορούν να φέρουν νίκες ακόμη και κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες αυταρχισμού, συκοφαντίας και καταστολής.
Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, ο αγώνας των 300 μεταναστών, όπως και ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας, υπήρξαν οι πρώτοι αγώνες που δημιούργησαν ρήγματα και κατάφεραν νίκες κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Μνημονίου.
Σαράντα τέσσερις ημέρες αγώνα. Σκληρού και κάτω από αντίξοες συνθήκες, από τη Νομική στο κτίριο της Υπατίας. Με χιλιάδες αλληλέγγυους στις περιφρουρήσεις και τις διαδηλώσεις και, αργότερα στις βάρδιες στα νοσοκομεία. Με τη στήριξη εκατοντάδων σωματείων, δημοτικών συμβουλίων, φοιτητικών συλλόγων, διανοουμένων. Με εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός συνόρων, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο αγώνας των 300 μεταναστών έγινε σύμβολο και παράδειγμα για όλους τους καταπιεζόμενους.
Στις 9 Μαρτίου η Απεργία Πείνας έληξε με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για παροχή ανανεώσιμου «καθεστώτος ανοχής» 6μηνης διάρκειας, τη δυνατότητα ταξιδιού στις χώρες προέλευσης και την έκδοση άδειας εργασίας για τους 300 απεργούς πείνας. Επίσης, τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση της ετήσιας άδειας παραμονής των μεταναστών από 200 σε 120 και τη μείωση των ενσήμων για έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας από 100 σε 60 για όλους τους εργαζόμενους-ες. Τέλος, ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής για τη νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις μειώθηκε από τη 12ετία σε 10ετία, παρότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε 8ετία.
Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευση για την έκδοση Άδειας Εργασίας. Ακόμη περισσότερο έχει αποκλείσει από την άδεια και τη δυνατότητα κανονικής εργασίας με ασφάλιση, χιλιάδες ακόμη αιτούντες άσυλο. Όσον αφορά τη δυνατότητα ταξιδιού, οι πρώην απεργοί πείνας συναντούν διαρκώς προσκόμματα, όπως την απροθυμία εξυπηρέτησης από τις ελληνικές πρεσβείες των χωρών καταγωγής τους. Αλλά και κατά την πρώτη ανανέωση των χαρτιών τους το Σεπτέμβριο του 2011, υπήρξε προσπάθεια από κύκλους της αστυνομίας για κατάργηση της δυνατότητας ανανέωσης, που δεν τελεσφόρησε μετά από παρεμβάσεις των πρώην απεργών και του κινήματος αλληλεγγύης.
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκαν απεργοί πείνας από τα Χανιά, τη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τόνισαν ότι ο αγώνας δεν τελείωσε με τη λήξη της απεργίας, ότι αντίθετα τότε άρχισε, για να περιφρουρηθούν όσα κατακτήθηκαν και για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την παροχή άδειας εργασίας. Όπως τόνισαν, ένα χρόνο μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, και έχει το ίδιο αίτημα, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών, το κεντρικό δηλαδή αίτημα της Απεργίας Πείνας. Ο αγώνας που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη θα συνεχιστεί μέχρι κάθε μετανάστης που ζει σ” αυτή τη χώρα να αποκτήσει τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο δικαιώματα. Σήμερα, που οι ντόπιοι και οι μετανάστες χτυπιούνται από το μνημόνιο, τη φτώχια και τις απολύσεις και όταν έχει επιβληθεί μια συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, θα ενώσουμε τη φωνή μας με κάθε ντόπιο και μετανάστη που αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι πρώην απεργοί πείνας και οι αλληλέγγυοι σε αυτούς καλούν αύριο Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών, Β. Σοφίας 15, με αίτημα τη χορήγηση Άδειας Εργασίας στους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες και σε όλους και όλες τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Δίκτυο Μεταναστών
Category: Χωρίς κατηγορία