Ιούνης 2011: η εκτροπή των εκδοχών
Η μπροσούρα “Ιούνης 2011: η εκτροπή των εκδοχών”, γράφτηκε μέσα στον Αύγουστο του 2011, και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κινούμενοι Τόποι στα μέσα του Σεπτέμβρη, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Κυκλοφορεί σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία. Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα και για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://skya.espiv.net/.
«Το ξαναείπαμε και πριν με άλλα λόγια: δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις. Εδώ κι ένα χρόνο, διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία ένα πολιτικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Φυσικά τέτοιου τύπου διατυπώσεις παραπέμπουν συνήθως σε τανκς στους δρόμους, και σε πραξικοπήματα, οπότε μπορεί να μοιάζει με υπερβολή μια τέτοιου τύπου πρόσληψη της σημερινής κοινωνικό-ιστορικής συγκυρίας. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σ’ αυτό το στάδιο, αν και η παραδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας θα επέμβουν τα τανκς για να επιβάλλουν την δημόσια τάξη, ή οι απειλές που εκτοξεύει ανοιχτά το θωρηκτό της κρατικής πληροφόρησης, ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι θα υπάρξει συνταγματική εκτροπή, προετοιμάζουν ήδη το κλίμα και για τέτοιου τύπου εξελίξεις.
Ωστόσο εμείς δεν μιλάμε για στρατιωτική χούντα, ούτε για φασισμό: Στρατιωτική χούντα και φασισμός αναφέρονται σε ιστορικά καθορισμένες κρατικές μορφές, που αφορούν είτε μια πρωτοβουλία τμημάτων του στρατού, είτε ολόκληρα πολιτικά κινήματα αντίστοιχα, που επιστρατεύτηκαν από το κεφάλαιο ως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διεξόδου από την κρίση ορισμένων καπιταλιστικών σχηματισμών στο παρελθόν, όπως της βασιλευόμενης ελληνικής δημοκρατίας του 1967 από την χούντα των συνταγματαρχών, ή της ιταλίας στις αρχές του μεσοπολέμου, από το φασιστικό κόμμα/ κίνημα του Μουσολίνι, αντίστοιχα
Εμείς μιλάμε σήμερα για κάτι διαφορετικό, για κάτι πρωιμότερο από αυτό που ευαγγελίζονται ο Πάγκαλος και ο Ψυχάρης. Μιλάμε για κάτι που ήδη συμβαίνει. Μιλάμε δηλαδή για την αναστολή πολλών άρθρων του Συντάγματος ώστε να εφαρμόζονται μέτρα όπως π.χ. η μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, ή η αναδρομική πληρωμή φόρων• μιλάμε για νόμους που περνάνε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς συζήτηση, κάνοντας αρκετούς βουλευτές ακόμα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διαμαρτύρονται• μιλάμε για ολόκληρα νομοσχέδια που στόχο έχουν να ξεπεράσουν «συνταγματικά εμπόδια» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας δηλαδή για την ταχεία και απρόσκοπτη επέκταση και ανάπτυξη των συμφερόντων του κεφαλαίου (νόμος fast track για τις επενδύσεις του Παμπούκη)• μιλάμε για προϋπολογισμούς που βαφτίζονται «απλά νομοσχέδια» προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ψήφισης τους (Όπως για παράδειγμα το μεσοπρόθεσμο. Γνωρίζει άραγε πολύς κόσμος ότι ακόμα και 75 βουλευτές να ήταν παρόντες [το ¼ του σώματος κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος] κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, πρόγραμμα που ουσιαστικά είναι ένας συνοπτικός κρατικός προϋπολογισμός τριετίας, αρκούσε απλή πλειοψηφία αυτών των παρόντων για να περάσει, ενώ για την ψήφιση του προϋπολογισμού απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία;)• μιλάμε δηλαδή για ένα σύνολο θεσμικών παρεμβάσεων, οι οποίες επιτρέποντας μια οριακή διαχείριση/ ερμηνεία στο τυπικό Σύνταγμα των (κοινωνικών) σχέσεων (στο Σύνταγμα της Ελλάδας δηλαδή) , επιχειρούν στην ουσία να επανακαθορίσουν το υλικό Σύνταγμα των (κοινωνικών) σχέσεων. Οριακή ερμηνεία μπορεί να σημαίνει (προς το παρών) «αλλαγή ορισμών», μπορεί να σημαίνει όμως (στο εγγύς μέλλον) και «νόμος για την κατάσταση πολιορκίας» δηλαδή αναστολή της ισχύος συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος εξαιτίας κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας (κι εδώ δεν είναι τυχαία αυτά που είπε στο διάγγελμα του για το πρώτο μνημόνιο ο Παπανδρέου, αναφορικά με το ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας»). Μιλάμε δηλαδή για την επιβολή μιας οιονεί κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Απόσπασμα από την ενότητα «Το κράτος έκτακτης ανάγκης και η αστυνομική διαχείριση των κινητοποιήσεων»
Για περισσότερες πληροφορίες: http://skya.espiv.net/
Category: Χωρίς κατηγορία