Εναλλακτικές λύσεις για το χρέος στην Ευρωζώνη
Παρουσιάζουμε τα βίντεο της κεντρικής συζήτησης της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου για το χρέος που πραγματοποιήθηκε στη Νομική σχολή το Σάββατο 7/5 με θέμα Εναλλακτικές λύσεις για το χρέος στην Ευρωζώνη.
Άντι Στόρεϊ (πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, επικεφαλής της Action from Ireland)
Ευκλείδης Τσακαλώτος (καθηγητής Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας)
Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Research on Money and Finance, Ηνωμένο Βασίλειο)
Απαντήσεις σε ερωτήσεις από Τσακαλώτο, Λαπαβίτσα
Άγγελος Κ
Category: Συνεντεύξεις
Το ,,Σοσιαλισμός δεν γίνεται σε μια μόνο χώρα ,,είναι παλιό αλλά σωστό.
Σήμερα “ομως ούτε ταξική πάλη δεν γίνεται σε μια μόνο χώρα κ. Λαπαβίτσα.
Πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανάρτηση της 2ης μέρας! Είχα πάψει να ελπίζω.Θέλω να διαδώσω το συνέδριο αυτό. Όσοι κριτικάρουν ας κάνουν πρώτα κάτι ισάξιο κι ας μιλήσουν μετά.
βρε τι μαθαινει κανείς από «επιστήμονες»! Δηλαδή η ανισομέρεια στην ανταγωνιστικότητα και στα εμπορικά ισοζύγια οφείλεται στο ευρώ και όχι στην συνδιασμένη και ανισόμερη ανάπτυξη του καπιταλισμού όπως αφελώς πίστευαν κάποιοι Λένιν και Τρότσκι που ούτε καθηγητές λυκείου δεν αξιώθηκαν να γίνουν, όχι καθηγητές πανεπιστημίου όπως ο Λαπαβίτσας βεβαίως βεβαίως. Έξω από το ευρώ, δεν υπάρχει ούτε κρίση του καπιταλισμού, ούτε ελλειματα στα εμπορικά ισοσύγια, ούτε δημόσια και ιδιωτικα χρέη, ούτε τίποτα: όλες οι χώρες είναι πλήρως ισότιμες και ο διεθνής καπιταλισμός είναι αγγελικά πλασμένος και με πλήρη ισοτιμία των καπιταλιστών και των καπιταλιστικών χωρών μεταξύ τους!
Παρεπιπτόντως, αφού τα λέει τόσο «μαρξιστικά» ο κύριος καθηγητής για την ελλάδα και τις χώρες της «περιφέρειας» του ευρώ, δεν μας βοηθάει και εμάς τους αριστερούς της Αγγλίας που έχουμε τη λιτότητα του Κάμερον στην πλάτη μας επειδή λέει έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος (μάλλον ψέμματα θα λέει αφού είμαστε εκτός ευρώ), τί γραμμή να ακολουθήσουμε ενάντια στην κρίση? Στο κάτω κάτω τι καθηγητής σε αγγλικό πανεπιστήμιο είναι? Μόνο για τις χώρες της «περιφέρειας» της ευρωζώνης είναι αποτελεσματικός ο «μαρξισμός» του Λαπαβίτσα με τη γραμμή έξω από το ευρώ? Η έχει και για τον καπιταλισμό εκτός ευρώ άποψη? Παρεπιπτόντως σκέφτομαι μήπως εμείς στην Βρεττανία να έχουμε γραμμή «μέσα στο ευρώ» ωστε να παγιδεύσουμε και να δημιουργήσουμε κρίση στον ακμάζοντα καπιταλισμό «μας» και μετά να κάνουμε γυριστή με γραμμή «έξω από το ευρώ» για να κάνουμε επανάσταση?
Συμφωνο απολυτα με τον κυριο Λαπαβιτσα αλλα με ποιους η με ποιο κινημα θα γινουν εστω οι αγωνες του λαου και ο ιδιος ο κοσμος θα οργανωθει που αν αυριο γινοντουσταν εκλογες θα τρεχαν ολοι να ψηφεισουν πιθανον τον αντωνακη μηπως πρεπει να ενταθει η προσελκειση του κοσμου?
Απαραδεκτος ως Αγγλος … Ο ανθρωπος λεει
οτι το ευρω σαν μηχανισμος νομισματικος
οξεινει τις αντιθεσεις και τα προβληματα
που εχει ενα καπιταλιστικο συστημα σαν το ελληνικο. Προς τι λοιπον τα θαυμαστικα και τα ερωτηματικα Παραδειγμα
το ισοζυγιο . Αν ειναι ελλειματικο το εθνικο νομισμα υποτιμαται .Με το ενιαιο
νομισμα η υποτιμηση δεν ειναι δυνατη
Αντι αυτου τοτε κανουν αποπληθωριστικη
πολιτικη ,δηλαδη πτωση εισοδηματων κτλ
Το αντιθετο συμβαινει με τις πλεονασματικες χωρες και ετσι αυξανουν ακομα
παραπανω την ανταγωνιστικοτητα τους
Κανεις στην αριστερα δεν ειναι τοσο βλακας
να υποστηριζει οτι για ολα φταιει το ευρω
Αμαν πια αυτη η λατρεια του ευρω στη αριστερα ….