Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

«Μετά την Τυνησία ξέρω ότι η επανάσταση είναι εφικτή»



Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, εκπρόσωπος του γαλλικού Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ) βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Τυνησία για να μάθει περισσότερα για την επανάσταση που εκτυλίσσεται εκεί. Η συνέντευξή του αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NPA και αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένη στην ιστοσελίδα του «Κόκκινου».

Πώς κατέληξε το ταξίδι στην Τυνησία;

Πρόκειται για κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Ανήκω σε μια γενιά επαναστατών που δεν είχαν ποτέ τους εμπειρίες από επαναστάσεις. Είναι η πρώτη φορά που ζω μία. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Αγάπησα αυτόν τον συλλογικό ενθουσιασμό, πρόκειται για κάτι μεταδοτικό, εθιστικό. Τώρα που μιλάμε χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, σε μπλόκα, εκατοντάδες άνθρωποι περιγράφουν τα γεγονότα στο facebook και το Twitter, συνδικαλιστές που κινητοποιούνται απαιτούν την παραίτηση της «νέας» κυβέρνησης. Εδώ, η επανάσταση συνεχίζεται.

Ποιά είναι τα ασθήματά σου για αυτόν τον λαϊκό ξεσηκωμό;

Η επανάσταση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που κινείται αργά και στην πορεία δημιουργεί τα δικά της μονοπάτια. Η επανάσταση συνεχίζεται επέιδή έχει μόνο έναν στόχο: να ξεφορτωθεί αυτόν τον κυβερνητικό θίασο. Αυτή την στιγμή η ολιγαρχία την Τυνησίας ακόμα ελέγχει την χώρα. Ελέγχει την αστυνομία και κάθε τομέα της οικονομίας, και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν εδώ. Η αντιπολίτευση ζητάει την σύγκλιση συντακτικής συνέλευσης για να αλλάξουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η χώρα σε έναν άλλο δρόμο.

Η επανάσταση, λοιπόν, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, έτσι; Σου βάζει αυτό ιδέες;

Βέβαια. Με γεμίζει ελπίδες (γέλια). Ξέρω τώρα ότι η επανάσταση είναι εφικτή, είναι εδώ, μπροστά στα ίδια μου τα μάτια. Καμία επανάσταση δεν μοιάζει με άλλη, δεν υπάρχει μοντέλο. Όπου έγιναν προσπάθειες να ξεπατικωθεί κάπου αλλού μια επανάσταση, η κατάληξη ήταν συχνά άσχημη. Εδώ βρίσκομαι ώστε να μάθω και να καταλάβω. Κρατάω σημειώσεις για την οργάνωση, τις δομές του κινήματος και είναι συναρπαστικό. Μια κοινωνική-δημοκρατική επανάσταση, αυτό είναι που χρειαζόμαστε και εμείς.

Συναντήθηκες με μερίδες της αντιπολίτευσης. Πιστεύεις ότι είναι έτοιμοι να πάρουν την εξουσία;

Δεν είμαι εδώ να να μιλήσω εξ ονόματος του τυνησιακού λαού – απέδειξαν ότι δεν χρειάζονται κανέναν για αυτή την δουλειά – ένα όμως από τα πρώτα πράγματα που είπαν είναι ότι «αυτή είναι η δική μας επανάσταση και δεν θέλουμε να μας την κλέψει κανείς». Δεν περίμεναν ότι θα πέρναγε τα σύνορα.

Και εσύ;

Όπως είπε και ο Κεν Λοουτς, «οι επαναστάσεις είναι μεταδοτικές». Τα γεγονότα στην Αίγυπτο χθες και αυτό που εδώ και μερικές μέρες συμβαίνει στην Αλγερία είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ελπίζεις να βρεθείς στην Αίγυπτο τις επόμενες μέρες;

Δεν κάνω επαναστατικό τουρισμό (γέλια). Στην Τυνησία βρέθηκα μετά από πρόσκληση των εδώ συντόφων μου, με του οποίους βρίσκομαι σε επαφή από την αρχή του κινήματος. Απλώς συμφωνήσαμε να επισκεφθώ την κατάλληλη στιγμή. Βρίσκομαι σε επαφή με ανθρώπους και στην Αίγυπτο φυσικά. Θα δούμε τι θα κάνουμε εκεί. Παρόλα αυτά, η δουλειά μας στην Γαλλία είναι να αγωνιστούμε εναντίον της δικιάς μας κυβέρνησης και του δικού μας ιμπεριαλισμού. Προφανώς δεν θα το κάνει η δεξιά αυτό.

Και η αριστερά;

Οι Σοσιαλιστές δεν πρόκειται πλέον να κάνουν τίποτα. Θα σας θυμίσω ότι μέχρι πριν λίγες μέρες ο Μπεν Αλί ανήκε στην Σοσιαλιστική Διεθνή, και αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε αυτό το καθεστώς.

Τι πιστεύουν οι Τυνήσιοι για την στάση της Γαλλίας απέναντί τους;

Είναι εξαγριωμένοι. Οι δικαιολογίες του Σαρκοζί είναι γελοίες. Κανείς δεν τον πιστεύει. Έχω ήδη εξηγήσει ότι δεν στηρίζουν όλοι στην Γαλλία την κυβέρνηση και τις πράξεις της. Έχω ακούσει γαλλικά ΜΜΕ να κριτικάρουν την διστακτικότητα της κυβέρνησης, τα πράγματα όμως είναι χειρότερα – πρόκειται για ενεργή, συμπαγή, οικονομική συννενοχή.

Ζητάνε κάτι από την Γαλλία;

Δεν σκοπέυουν να ζήσουν σε δικτατορία, αυτό είναι σίγουρο. Δεν περιμένουν τίποτα από την γαλλική κυβέρνηση. Έχουν απογοητευτεί και δεν ζητάνε κάτι.

Πηγή: Ιστοσελίδα του Κόκκινου

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΝPA (εδώ)

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η τριστάν λέει:

    Συνολικά, βρίσκω την συνέντευξη του Μπεζανσενό, χωρις πολιτικό βάθος απίστευτα μικροαστική, υστερική που αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο το Μεσσιανικό…την παιδική ασθένεια των επαναστατών!

    α και περι επαναστατικής δράσης

    Λέει, Παρόλα αυτά, η δουλειά μας στην Γαλλία είναι να αγωνιστούμε εναντίον της δικιάς μας κυβέρνησης και του δικού μας ιμπεριαλισμού.

    Λέω, Ο καθένας την δουλεία του, τον ιμπεριαλισμό του και την επανάσταση του… μην μπλεχτούμε κιόλας.

  2. Ο/Η zakwer1 λέει:

    Μα τρισταν, ο Μπεζανσενο Ειναι μικροαστος. Και δεν το λεω υποτιμητικα, ο ανθρωπος ειναι ταχυδρομος. Δεν ειναι, ουτε το παιζει διανοουμενος. δουλεια του δεν ειναι μια βαθεια αναλυση, δουλεια του ειναι η επαναστατικη δραση και μεχρι τωρα δεν τα πηγε και ασχημα. Μακαρι να υπηρχαν περισσοτερες τετοιες προσωπικοτητες και σε αλλα κινηματα

  3. Ο/Η τριστάν λέει:

    zakwer1, ναι δεν τα πήγε ασχημα, το θέμα είναι που πάει…

    όσον αφορά την ταξική καταγωγή που έθιξες, η προυπόθεση του να είσαι επαναστάτης, αν τυχαίνει να είσαι μικροαστός η αστός είναι να είσαι αποστάτης της τάξης σου. Αν είσαι προλετάριος η συνειδητοποίηση της θέσης σου…

    Η θέση: “Παρόλα αυτά, η δουλειά μας στην Γαλλία είναι να αγωνιστούμε εναντίον της δικιάς μας κυβέρνησης και του δικού μας ιμπεριαλισμού”.

    όντως δείχνει οτι η ταξική του καταγωγή είναι πλήρως μικροαστική και φαίνεται οτι ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τίποτα απο την επαναστατική διαδικασία. Τι σημαίνει δικός μας ιμπεριαλισμός, μέσα απο τον οποίο ορίζει και την δουλεία του δηλαδή τον δικό του επαναστατικό αγώνα…;
    δικό μου, δικό σου, δικό μας, το ρήμα κλείνεται, και μαζί και η επαναστατική προοπτικη…εντός συνόρων, εντός φερέτρου.

    Μα και να θέλει να αναλύσει τον τον Γαλλικό ιμπεριαλισμό, πως τον διαχωρίζει απο τις ιστορικές εξελίξεις που αυτός προκάλεσε, κομμάτι των οποίων είναι και οι εξεγέρσεις στο Μαγκρεμπ; Δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός κλεισμένος εντός συνόρων, αρα και η απάντηση πρέπει να είναι διεθνιστική, όχι κοιτάμε την δουλεία μας…

    Γενικά, ο τρόπος που εκφράζεται ο Μπεζανσενό, και το γενικότερο κλίμα της συνέντευξης, είναι λες και μιλάει για την δευτέρα παρουσία…
    Η αριστερά πρέπει αντί να περιμένει θαύματα, να διαβάζει καλύτερα τις εξελίξεις (γιατι είναι μακρυά για την ωρα απο το να τις προκαλεί).
    Εννοώ οτι η αυθόρμητη εξέγερση εγκυμονεί καινούργια γεγονότα, σημαντικά γεγονότα (βλ 1905). Η αυθόρμητη εξέγερση μπορεί και να είναι η αρχή μίας επαναστατικής διαδικασίας όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται σωστή ανάγνωση των γεγονότων και όχι τσιτάτα του στύλ:
    “Ξέρω τώρα ότι η επανάσταση είναι εφικτή, είναι εδώ, μπροστά στα ίδια μου τα μάτια”.

    Δηλαδή αν δεν το δω δεν το πιστέυω, πολύ Βιβλικό, επιμένω…

    Η αξία του αυθόρμητου είναι μεγάλη, εγκυμονεί σπουδαία γεγονότα, κυρίως είναι μια στιγμιαία (αν πάρουμε υπ’όψη τον ιστορικό χρόνο) άρνηση των κοινωνικών συσχετισμών. Είναι η άρνηση του παλιού, που προδιαγράφει την ανάγκη για κάτι καινούργιο. Ο Γκράμσι λέει οτι όταν το παλιό πεθαίνει το καινούργιο αρνείται να γεννηθεί. Σε κάθε γέννα χρειάζεται μία μαμή… θα είναι αυτη η αριστερά;

Αφήστε μήνυμα