Προσοχή: η ακροδεξιά βρίσκεται ήδη στην κυβέρνηση!
«Μιλάμε [για ποσό] από 150 έως 400 εκατομμύρια ετησίως το οποίο σε αυτές τις εποχές κρίσης και ανέχειας πληρώνουμε για ανθρώπους που δεν έχουμε προσκαλέσει».
Άδωνης Γεωργιάδης -ΛΑΟΣ
«Να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα και να σταματήσει η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη όταν άλλος πληρώνει».[1]
Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός υγείας
Τέρμα η τσάμπα μαγκιά στην περίθαλψη ασθενών -κοστίζει ακριβά. Σήμερα ο πραγματικός μάγκας είναι ο γιατρός (αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό) που αφήνει τον μετανάστη αρχικά, και μετά και τον Έλληνα ασθενή, αβοήθητο αν δεν έχει να πληρώσει. Αν μάλιστα πεθάνει ο ασθενής, τότε αυτό θα είναι εθνικού επιπέδου μαγκιά. Γιατροί και νοσοκόμοι θα έχουν προσφέρει εθνική υπηρεσία.
Αυτή η ακροδεξιά, ανελέητα ταξική λογική είναι αναμενόμενη από τον άνθρωπο που έχει διεκπεραιώσει τις πλέον απεχθείς αποστολές της κυβέρνησης των νεοφιλελεύθερων μισθοφόρων. Ο Λοβέρδος αφού κατεδάφισε υπέρ του κεφαλαίου όλα τα εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ως υπουργός εργασίας, τώρα ως υπουργός υγείας κατεδαφίζει και το εθνικό σύστημα υγείας.
Οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν κύμα ενθουσιασμού σε όλη την ακροδεξιά. Άλλωστε ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο Λοβέρδος είναι η ζώσα επιτομή της ακραίας νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι, φυσικά, ο μόνος από την κυβέρνηση που χαριεντίζεται με την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ.[2] Ο Καρατζαφύρερ έχει βρει την ευκαιρία να εμφανιστεί ως εκφραστής του «μεσαίου χώρου» στηρίζοντας σε όλα τα μέτωπα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να, λοιπόν, άλλος ένας λόγος που αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη: νομιμοποιεί την ακροδεξιά εντάσσοντας την στο «μετριοπαθή πολιτικό χώρο».
Το πιο ανατριχιαστικό απ’ όλα: η συνδυασμένη προπαγάνδα κυβέρνησης, ΜΜΕ, Δεξιάς και ακροδεξιάς, έχει αποτελέσματα. Κάντε μια βόλτα σε μπλογκ και σάιτ που δεν έχουν σχέση με τη Δεξιά (π.χ. tvxs και buzz) και θα διαβάσετε «ουδέτερα», «αντικειμενικά» άρθρα και σχόλια με αφορμή τις δηλώσεις του νεοφιλελεύθερου πολέμαρχου Ανδρέα Λοβέρδου. Θα έπρεπε οι δηλώσεις Λοβέρδου να προκαλέσουν αποστροφή, η δε κατάρριψη των ισχυρισμών του να είναι αυτονόητη και αυταπόδεικτη. Ωστόσο, δεν είναι. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι ήταν απολύτως λάθος η αντίληψη που υπήρχε σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς ότι το μέγεθος και μόνο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους θα ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Αν δεν υπάρξουν αγώνες που να οργανώσει η Αριστερά, και μάλιστα νικηφόροι, κινδυνεύουμε να μετατοπιστεί το πολιτικό σκηνικό (χάρις στις συνειδητές προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου) όχι απλώς δεξιότερα, αλλά ακροδεξιότερα.
Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στις ρατσιστικές δηλώσεις του Λοβέρδου:
«Περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει, βάσει υπολογισμών του υπουργείου Υγείας, η δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας.
[…] ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι όχι από κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες για να διαπιστωθεί το πόσο κοστίζει η προσφορά μας σε τρίτους» κι επίσης το ποιοι προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν.
Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε παράλληλα το γεγονός ότι δεν εισπράττεται πάντοτε το ελάχιστο ποσό των τριών ευρώ και τόνισε πως πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα και να σταματήσει «η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη όταν άλλος πληρώνει».
[…]
“Δεν μπορούμε να δίνουμε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη δεκαετία για την περίθαλψη λαθρομεταναστών όταν το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόψιμο μισθών, συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων”, είπε ο ερωτών βουλευτής [Ά. Γεωργιάδης-ΛΑΟΣ]».
Προσέξτε τώρα…
… ας πάρουμε ως πραγματικό δεδομένο ότι το κόστος της περίθαλψης των μεταναστών είναι 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη δεκαετία.
Ας συγκρίνουμε, ωστόσο, κάποια άλλα ποσά:
«“Μαύρη τρύπα” 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εισφοροδιαφυγή (2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως) και από οφειλές (3,4 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστά το κράτος γιατί δεν αποδίδει το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, όπως προβλέπει η νομοθεσία και άλλα 3,2 δισ. ευρώ που είναι τα συσσωρευμένα χρέη από προηγούμενα έτη) αντιμετωπίζει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Το ΙΚΑ [επίσης] αντιμετωπίζει: Μεγάλη εισφοροδιαφυγή καθώς 1 στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις εννέα επιχειρήσεις παντελώς άγνωστη στο ΙΚΑ.
Χωρίς προσωπικό
Έλλειψη προσωπικού (3.570 κενές θέσεις) με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχων και τις καθυστερήσεις στις εκδόσεις συντάξεων (έως και 18 μήνες)».[3]
Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 600.000 και οι απλήρωτες οφειλές των ιδιωτών φτάνουν τα 4,2 δισεκατομμύρια.[4]
Πρόκειται για δώρα προς το κεφάλαιο, για να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων, που είναι και οι μοναδικοί που φορολογούνται με συνέπεια και αδιάλειπτα (τόσο με άμεση όσο και με έμμεση φορολογία). Για το κεφάλαιο, ακόμα και όταν αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει, υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις και σκανδαλώδεις κυβερνητικές παρεμβάσεις για να του χαριστούν τα χρέη, όπως περίτρανα απέδειξε για πολλοστή φορά η διαβόητη περαίωση[5] την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» της. Στα φορολογικά δικαστήρια εκκρεμούν στοιβαγμένες 180.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Στην τελευταία δεκαετία υπολογίζονται κυριολεκτικά σε εκατομμύρια οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που ακόμα περιμένουν να εκδικαστούν![6]
Το πραγματικό λοιπόν σκάνδαλο, δεν είναι το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τη δεκαετία για την περίθαλψη των μεταναστών, αλλά η αισχρά ταξική πολιτική των κυβερνήσεων στην Ελλάδα: προσφέρουν γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, μια από τις πιο χαμηλές φορολογήσεις επιχειρήσεων στον αναπτυγμένο δυτικό καπιταλισμό, ενώ επιπλέον του προσφέρουν, συνειδητά και σκόπιμα, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους για να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη οι καπιταλιστές. Και όταν με αυτόν τον τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο τότε χρησιμοποιούν ανενδοίαστα το ρατσισμό για να συγκαλύψουν την ταξική πολιτική τους.
Και, ασφαλώς, υπάρχει ηθικό ζήτημα (που και αυτό είναι υλικό, ταξικό ζήτημα): δεν πρέπει να γίνει ανεκτό το γεγονός ότι θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε ξεζουμισμένες ανθρώπινες λεμονόκουπες. Ψεύδεται, και το γνωρίζει πολύ καλά, ο Άδωνης Γεωργιάδης όταν λέει ότι «πληρώνουμε για ανθρώπους που δεν έχουμε προσκαλέσει» εννοώντας τους «λαθρομετανάστες». Ο ελληνικός καπιταλισμός συνειδητά και συστηματικά χρησιμοποίησε τους μετανάστες την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για να χτιστεί η διαβόητη πλέον «ισχυρή Ελλάδα» που διατυμπάνιζε ο Σημίτης. Κράτησαν με (αν)επίσημη κρατική πολιτική τους μετανάστες ανασφάλιστους και σε κατάσταση ημιπαρανομίας (για να μην μπορούν να αντιδράσουν) για να μεγεθύνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα θέλουν να τους χρησιμοποιούσουν ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αν το ανεχτούμε αυτό, ο δρόμος για νέες επιθέσεις στο σύνολο των εργαζομένων θα γίνει ακόμα πιο πλατύς, ακόμα πιο ευκολοδιάβατος για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση που το υπηρετεί. Να λοιπόν γιατί η υπεράσπιση των μεταναστών από αυτή τη βάρβαρη νέα επίθεση που δέχονται έχει άμεση σχέση με τα ταξικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα.
Πολύ περισσότερο που οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι από μια κυβέρνηση που τα ίδια της τα μέλη είναι πλούσιοι. Έχουν εξαργυρώσει την πολιτική τους καριέρα σε προσωπικές περιουσίες. Ο Θ. Πάγκαλος τολμά να κάνει δηλώσεις ενάντια στους «τεμπέληδες δημόσιους υπάλληλους» όταν ο ίδιος δηλώνει εισόδημα 640.631 (!!) ευρώ και η σύζυγός του 206.537 ευρώ! Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που καλεί τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε διαρκείς εισοδηματικές απώλειες και απολύσεις συναδέλφων τους, δηλώνει εισόδημα 104.000 ευρώ, ενώ έχει ακίνητη περιουσία στη Σέριφο και την Κοζάνη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει εισόδημα 99.610 ευρώ, οικόπεδο με οικία 501 τετραγωνικά στη Νέα Ερυθραία και ένα αυτοκίνητο 4.150 κ.ε..[7]
Να, λοιπόν, τι χρειαζόμαστε: μια ισχυρή ταξική αντεπίθεση ενάντια στην κυβέρνηση των πλούσιων νεοφιλελεύθερων μισθοφόρων που χρησιμοποιούν, ολοένα και πιο θρασύδειλα, ακροδεξιά ρητορεία ενάντια στους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες.
Άγγελος Κ
Category: Εσωτερικά
Ο δρόμος είναι…μονόδρομος αλλά μου φαίνεται πως δεν το έχουν αντιληφθεί πολλοί αυτό.
Και sorry για το offtopic αλλά ισχύει ότι έφεραν Ευρωπαίους μπάτσους για καταστολή?
Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν γνωρίζω.
Ωστόσο, δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη. Αυτή η κυβέρνηση σπέρνει την κοινωνική δυστυχία και φυσικό είναι να λαμβάνει μέτρα για μια ενδεχόμενη μαζική κοινωνική εξέγερση. Πλέον ένας στους 11 κατοίκους της Αθήνας άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης. (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=214614).
Επιπλέον, για τις άρχουσες τάξεις της Ε.Ε. είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα αποτελεί κοινωνικό εργαστήριο όπου μετρούν τις κοινωνικές αντιστάσεις σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και σκληρών μέτρων κατά των εργαζομένων. Επομένως σίγουρα υπάρχει και μια συνεργασία (αλλά και συντονισμός) των δυνάμεων καταστολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο ελληνικός στρατός εκπαιδευόταν στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων. (http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_9891.html).
Αυτό σημαίνει, πέρα από το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των κατασταλτικών μηχανισμών, ότι φοβούνται. Και φοβούνται πολύ! Χαρακτηριστικά ο ΓΑΠ έχει 130 σωματοφύλακες!! (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/09/2010_415614)
Φιλικά
Άγγελος Κ
Σε ευχαριστώ για την απάντηση Άγγελε.Εδώ είδα το εν λόγο θέμα http://episkiasis.wordpress.com/2010/10/13/eurogendfor-greece/
Οι φοιτητιώσα νεολαία (στην οποία ανήκω και εγώ) δείχνει καλά σημάδια και λογικά μεγάλο μέρος της θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που αναμένονται (πέμπτη η πρώτη).Ήδη στο ΕΜΠ αν δεν κάνω λάθος σε όλες τις σχολές έχουν ψηφιστεί καταλήψεις και συμμετοχή από πλαίσια που κατέβασαν οι αριστερές παρατάξεις.Ωστόσο αυτό που με προβληματίζει είναι ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών (πραγματικά μεγάλος) δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και με εύκολη και καθωσπρεπίστικη επιχειρηματολογία όπως «όχι λουκέτα στην γνώση, ανοιχτά πανεπιστήμια» και έλαμψε δια της απουσίας του στις συνελεύσεις.Θα με ενδιέφερε και μια τοποθέτησή σου στο θέμα αυτό των καταλήψεων είτε με άρθρο είτε ως απάντηση εδώ αν και όποτε ευκαιρήσεις μιας και ούτε εγώ είμαι τόσο φαν των καταλήψεων, αλλά παράλληλα θεωρώ πως τώρα έχουμε ξεπεράσει το σημείο να σκεφτόμαστε με μέσους όρους.
Φιλικά.
Η φοιτητιώσα*
Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε για το link.
Για το φοιτητικό κίνημα δεν μπορώ να γράψω άρθρο για τον απλό λόγο ότι δεν έχω άμεση επαφή ο ίδιος. Ότι γνώμη έχω, την έxω μέσω φίλων και συντρόφων. Μέχρι τώρα έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο για το φοιτητικό και περιμένουμε άλλα δυο από δυο συντρόφισσες (το ένα θα είναι για την εκπαίδευση γενικά). Θα θέλαμε να γράφαμε πιο τακτικά για το φοιτητικό κίνημα, και αν θέλεις να συμβάλεις στην ενημέρωση μας επικοινώνησε μαζί μας στο mail του μπλοκ ([email protected]) να κανονίσουμε.
Άγγελος Κ
Oblivion, αν θες τη γνώμη κάποιου που ήταν κάποτε φοιτητής και τώρα εργαζόμενος, έχουν γίνει καταλήψεις, μάλιστα πολύμηνες, για πολύ λιγότερο κρίσιμα ζητήματα και συγκυρίες από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, και εννοώ το λαό: τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τα παιδιά και τους νέους των εργαζόμενων τάξεων. Η αδιαφορία στην οποία αναφέρεσαι, είναι χαρακτηριστικό ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο των φοιτητών. Το ίδιο συμβαίνει σε εργασιακούς χώρους που ήδη έχουν χτυπηθεί πολύ άσχημα από τα μέτρα της φασιστοκυβέρνησης και όμως δεν συμμετείχαν όσο θα έπρεπε σε απεργίες, εξάλλου τα προδοτικά συνδικάτα δεν έχουν προκηρύξει ακόμα μια πανεθνική απεργία, όπως γίνεται στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, ούτε απεργία διαρκείας, ούτε καν πολυήμερη. Η κοινωνία δεν έχει υγιή αντανακλαστικά. Θυμάμαι, όταν δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας, οι σχολές ήταν κλειστές για μήνες. Το ζήτημα για μένα τίθεται ως εξής: ένας σημερινός μαθητής ή φοιτητής, θα έχει χώρα όπου θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, θα έχει αμειβόμενη, δημιουργική εργασία, ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, κατοικία και τροφή, θα μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον και να ονειρεύεται, αλλά και να φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς του, την ιστορία του; Δυστυχώς αυτά τα αυτονόητα κάποτε, διακυβεύονται σήμερα. Έχουμε κατοχή, χούντα. Το «όχι λουκέτο στη γνώση, ανοιχτά πανεπιστήμια» είναι σωστό, σε μια προοδευτική, δημιουργική κοινωνία που χτίζει το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών της. Στο φασισμό, στην πείνα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι παρωδία. Εκατομμύρια έλληνες θα πεινάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θα έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν το ενοίκιο ή τη δόση του δανείου. Όσο για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου παιδείας, που δεν είναι πια εθνικό, είναι η απόλυτη υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, το σχολείο στην υπηρεσία της αγοράς, του κεφαλαίου. Μόρφωση για τους πλούσιους, που θα μπορούν να φεύγουν και να ζουν στο εξωτερικό και μετά να γυρνάνε στη μπανανία και να κυβερνάνε τους φτωχούς κακομοίρηδες, εργαλειακή γνώση, κατάρτιση για τους πολλούς και όχι μόρφωση, αυτό είναι το σχέδιο. Προορίζουν τα παιδιά του λαού για δούλους, χωρίς εποπτεία της δουλειάς τους, χωρίς γνώμη, άβουλα ρομποτάκια, αμειβόμενα με μια μπουκιά ψωμί και να παρακαλάνε κι από πάνω. Σ” αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, όπου δεν μπορεί να ανθίσει το όνειρο, η νεολαία έχει ένα πλεονέκτημα: οι αντιδράσεις της δεν της κοστίζουν το μεροκάματο, την επιβίωση. Πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να απεργήσουν, γιατί πρέπει να θρέψουν τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, και ένα μεροκάματο λιγότερο μπορεί να είναι το φροντιστήριο ή το νοίκι. Νομίζω πως οι φοιτητές το χρωστάνε στους γονείς τους, κυρίως όμως στους εαυτούς τους, για να έχουν μια ζωή και μια πατρίδα. Προσωπικά στα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα σε πολλές καταλήψεις, στις συνελεύσεις, στις πορείες. Την περσινή χρονιά απείργησα, τώρα όμως δεν ξέρω αν θα μου έφταναν τα λεφτά που παίρνω για να συμμετέχω σε μονοήμερες απεργίες χωρίς αποτέλεσμα, σαν αυτές που προκηρύσσουν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
K.K σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου και την κατανόησή σου.Νομίζω πως συμφωνούμε σε όλα.Απλά αρκετοί δεν δίνουν σημασία σε αυτά, και προβάλλουν σικάτα επιχειρήματα, όπως αυτό που είπα πριν.Είναι τα ίδια άτομα που σοκαρίστικαν από την κατάληψη του «ιερού βράχου».Καταλαβαίνεις…